Yeşil Damlar, Yeşil Balkonlar

Yazar- Dam Notları / Hasan Çakır 29 Nisan 2021 Perşembe

Yeşil duvarlar, yeşil teraslar, düşey ormanda konutlar… DAM’da bu yılın ilk sergisi: kent yeşillendirme (Greening The City).

***

19 Mart Cuma Gelecek için Cuma Günleri ( Fridays for Futur) hareketinin ülkelerarası eylem günü – Frankfurt Römer Meydanı

Kent Yeşillendirme Sergisi’nde dijital gezinti yaparken, antika kent Babil’i betimleyen resim ve gravürlerde basamak basamak yükselen teras bahçeler geldi gözümün önüne. Romalı bir şairin yaydıǧı söylentiye göre Kraliçe Semiramis yaptırmış bu bahçe zigguratları. Başka söylentiler de var tabi… Kral Nabukadnezar, kraliçesinin doğup büyüdüğü yerdeki bağ bahçelere, yeşil tepelere özlemini gidermek için Fırat Nehri kıyısına Babil’in “harika” asma bahçelerini kondurmuş. 2500 yıl önceki bir antika aşk hikayesi?  Ama, belki de yazları cehenneme dönen Babil’i serinletmek için veya hem kraliçesini mutlu etmek hem de havası temiz, yeşil, serin bir kent yaratmak için… Kim bilir? Yöresel bir iklim krizi mi acaba?

***

İleri görüşlü belediye(ci)ler,  önlem almak için bir “musibet” – aniden gelen bir felaket – beklemiyor; iklim krizinin sürüklediği olası felaketlere, afetlere karşı çeşitli projeler geliştiriyor ve uyguluyor:

  • Yeşil kent, serin kent, kentlerde insanlara, ağaçlara, yeşile yer açma;
  • İklime uyumlu, ekolojik, demokratik, açık kentsel planlama;
  • Kamusal alanları canlandırma ve yeni kamusal alanlar yaratma;
  • Toplu taşımaya, yaya ve bisiklet trafiğine öncelik verme…

***

DAM’daki Kent Yeşillendirme Sergisi, kentlerde yeşil alanları çoğaltma olanak ve örneklerini, yeşil dokunun kentin mikroklimasına olumlu etkilerini gösteriyor; kent ahalisini, mal sahiplerini havası temiz, gürültüsüz ve yazları serin bir kent için binalarını yeşillendirmeye özendiriyor.

Damlarında seracılık, arıcılık, bağcılık, bahçecilik yapılan kentler; balkon bahçeli, yüzleri sarmaşıklı, mor salkımlı binalar; begonvil örtülü teraslar, bahçeli gökdelenler, düşey ormanlar içinde konutlar… Neden olmasın.

Ama, kent yeşillendirme ile iş bitmiyor; iklim bilimciler, küresel iklim krizinin önlenmesi için ülkelerarası iklim doruklarında öngörülen önlemlerin hemen ve bütünüyle uygulanmasını ve tüm ülkelerde gerekli ekonomik, sosyal reformlar -öncelik ve ivedilikle- yapılmasını öneriyor.

***

Düşey ormanda balkon bahçeli konutlar.

19’uncu yüzyılın düşünce önderlerinden -kapitalist, komünist, feminist, eko-sosyalist, marksist, bilge F. Engels sermayenin büyüme zorlaması ve kıran kırana kapitalist rekabeti, doğayla akılcı bir ilişkinin önünde en büyük engel olarak görüyordu.

İşte dünyanın hali ortada: sürekli kirletilen ve zehirlenen gökyüzü, yeryüzü, ovalar, dağlar, ırmaklar, göller, çöplüğe dönüşen denizler, yok edilen ormanlar; insanların üst üste yığıldığı, yeşilini yitirmiş, yazın sıcaktan kavrulan suratsız kentler; salgınlar, savaşlar ve gitgide büyüyen iklim krizi, küresel ısınmayla sürüklenen doğal felaketler…

***

19 Mart Cuma… “Gelecek için Cumalar” (Fridays for Futur) hareketinin eylemci çocukları, 60 ülkenin 800 kentinde iklim krizi karşısında küresel vurdumduymazlıǧı protesto ettiler; politikacıları, sorumluları küresel iklim doruklarında verdikleri sözü tutmaya, küresel ısınmayı önlemek için aldıkları kararları uygulamaya çağırdılar, bir kez daha… Bir kez daha Frankfurt’un Römer Meydanı’nda çocuklarla beraber…

Çocuklar, bugüne kadar yapılanları yeterli bulmuyor; “ülkelerarası iklim doruklarında alınan kararların çoğu lafta kalıyor” diyor çocuklar. “Kapitalizmde iklim için iyi bir gelecek görmüyoruz; küresel uyarı eylemlerimizi tüm insanların gözleri açılana kadar sürdüreceğiz” diyor çocuklar…

Daha ne desinler!

***

DAM’daki Sergi: Greening The City – Einfach Grün, 23 Ocak’ta açıldı ve 11 Haziran’a kadar sürecek. Sergide dijital bir gezinti yapmak isteyenlere:

www.dam-online.de veya www.facebook.com/architekturmuseum

 

Yazar- Dam Notları / Hasan Çakır 29 Nisan 2021 Perşembe