Bilgi Barı
- “Mimarlıkta Kuram Sempozyumu’na Doğru Giderken; “Mimarlar Odası Öğrenci Üye Grupları Arası, Ön Kolokyumlu Mimarlık Eleştirisi Yarışması” Hazırlık Süreçleri…
- Alan memnun, satan memnun…
- “Adalet Güvenceli Hukuk”un Mantığı; “Kamuyasal Toplum”un Matematiksel Özüdür!…
- İstanbul’a dair
- Ne Kadar Güzel Bir Şey Şu “Hayal Kurmak…”
- Doğan Kuban’ın anısına… “İstanbul’un tarihi mirası baygın…”
Hura, batsın bu dünya
Bu bir şarkı. K.I.Z. müzik grubunun bir şarkısı, epeydir Gelecek İçin Cuma Günleri Hareketi’nin (“Fridays for Futur”) şarkısı olarak ünlendi.
“Atom sıǧınaǧında şarkılar söylüyoruz
Hura, batsın bu dünya
Hura, batsın bu dünya
Yıkıntıların üstünde cennet”
Hura, batsın bu dünya
Hura, batsın bu dünya
Yıkıntıların üstünde cennet”
Bu şarkı, 25 Eylül Cuma günü Frankfurt’un Römer Meydanı’nda yankılanırken; Avustralya’dan Japonya’ya, Kenya’dan İsveç’e dünyanın yedi iklim dört köşesinde Gelecek İçin Cuma Günleri Hareketi’nin eylemci çocukları, gençleri, nineleri, dedeleri iklim krizine kulak asmayan politikacıları protesto gösterileri yapıyordu.
Gazetelerin yazdıǧına göre, çok sayıda ülkede 3000 gösteri yapılmış. Yalnızca Almanya’da 400 yerde gösteri yapmış eylemci çocuklar.
Gelecek İçin Cuma Günleri Hareketi’nin 25 Eylül’deki küresel eylemi de salgınının sürüklediǧi küresel panik ile sarsılan dünyada sıradan önemsiz bir olayın haberi gibi geçiştirildi.
***
25 Eylül Cuma günü çocuklarla beraberdik Römer Meydanı’nda.
25 Eylül Cuma günü çocuklarla beraberdik Römer Meydanı’nda.
“Korona krizi, iklim krizini gölgeledi ama iklim krizinin sürüklediǧi felaketler süregidiyor, göz yummaya devam edersek daha büyük felaketlerle karşılaşacaǧız” diyor çocuklar.
Korona somut bir tehlike. Herkesi tehdit ediyor. Korona tehlikesini atlatmak için hemen somut önlemler alındı. Politika ve bilimin birlikte ve uyumlu davrandıǧı yerlerde durum görece düzeldi.
İklim krizi henüz herkesi tehdit etmiyor. Yol açacaǧı büyük felaketler henüz kavranmadı. Kavranması için çok uzun zaman gerekiyor. Küresel yangın henüz bacayı sarmadı, kopmadı. Henüz ateş düştüǧü yeri yakıyor…
Çocuklar salgın krizine karşı gösterilen hemen önlem alma tavrının iklim krizine karşı da takınılmasını istiyor; politikacıları, iklim krizine karşı gevşek, ertelemeci tavırlarını deǧiştirmeye ve bilimle birlikte davranmaya çaǧırıyor ve cuma eylemlerini yeryüzünde herkes gözünü açana ve davranışa geçene kadar sürdüreceklerini söylüyor.
Dünyanın hal ve gidişini beǧenmiyor, çocuklar dünyayı deǧiştirmek istiyor, “politikacılar bir “normale dönüş”ten söz ediyor. Sizin normaliniz baskı, terör, cinsel taciz, ırkçılık, savaş, mülteci kampları demektir. Biz bunların olmadıǧı bir dünya istiyoruz. Sizin “normaliniz, bizim krizimiz” diyor çocuklar.
“Şimdi iklim krizine, cinsel tacize, ırkçılıǧa karşı eylem birliǧi zamanı. Çünkü hepimiz barış içinde beraber yaşamak istiyoruz; insanın ve doǧanın sömürülmesini
durdurmalıyız” diyor çocuklar.
***
Korona krizi gösterdi ki İNSAN, hayatın devam etmesinin, üretimin ve ekonominin anahtarıdır. Kırlarında, kentlerinde salgın gezen, cehenneme dönüşen bir dünyada, karun kadar malın olsa ne fayda…
Geçen yüzyılın başlarında, 1920’li yılların parlayan kelimesi “yeni” idi. Şimdi yüzyıl sonra yeryüzü insanlıǧı yine “deǧişim” diyor. Hayatın her alanında bir deǧişim bir yenilik istemi kabarıyor. Gelecek için Cuma Günleri’nin eylemci çocuklarının protesto gösterileri bu büyük dalganın öncüleri gibi… Çocuklar “eski normal”e dönmek istemiyor. İnsanlık “yeni normal” arayışında.
25 Eylül Cuma günü çocuklarla beraber…
“Atom sıǧınaǧında şarkılar söylüyoruz
Hura, batsın bu dünya
Hura, batsın bu dünya
Yıkıntıların üstünde cennet”
Hura, batsın bu dünya
Hura, batsın bu dünya
Yıkıntıların üstünde cennet”
28 Eylül 2020, Frankfurt