- Mimarlar Odası Üye Kayıt İşlemleri Ve Üyelik Ödenti Uygulamaları Hakkında
- XVIII. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali başlıyor
- KTMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesine Ziyaret Gerçekleştirdi
- Ömerli Barajı havzasına kurulmak istenen “biyoteknoloji vadisi” projesine karşı dava açıldı
- Sit derece değişiklikleri: Bakanlığın Sedef Adası’nı yapılaşmaya açmak için yaptığı ikinci değişikliğe bilirkişi engeli
- Ataköy’deki modern konut mirası: Bakanlığın eklemek istediği yapı bloğu bilirkişileri görüş ayrılığına düşürdü.
Yeni Yayın: “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Zakarya Mildanoğlu”
Dizi Editörü
H. Bülend Tuna
Yayına Hazırlayan
Fatma Öcal Al
Tasarım Uygulama
Ebru Laçin Kilci
Kapak Tasarımı
Nilgün Kara Babacan
Konu / Alt Konu
Mimar / Söyleşi, Biyografi
Yayınevi
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları
Basım Tarihi
Ağustos 2021
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yayınları kapsamında hazırlanan “Mimarlar Odası Tarihinden Portreler” dizisinde farklı isimlerin gündeme gelmesi, meslek yaşamlarının ele alınması, yapılan sözlü tarih görüşmeleri ve derlenen belgelerle zengin bir birikim oluşmaya başladı. Dizide, akademik ortamdaki birikimleriyle Oda çalışmalarına destek veren meslek büyüklerimiz yer aldığı gibi, meslek ortamındaki çalışmalarının yanı sıra yaşadıkları yoğun siyasi ortamın aktörlerinden olan meslektaşlarımız da olabiliyor. Zakarya Mildanoğlu da bu yönüyle öne çıkan meslektaşlarımızdan.
Mildanoğlu’nun mimarlık ve siyasetin iç içe geçtiği yaşamının izini sürmeye çalışan bu kitapta etkileyici bir hayat hikâyesiyle karşılaşıyoruz. Sınıf arkadaşı Saliha Arslan’ın kendisiyle gerçekleştirdiği görüşmede dile getirdiklerini, sadece bir mimarın portresi olarak değil, ülkemizin yakın tarihinde yaşananların aktarıldığı, mimarlık eğitiminden meslek ortamına, Anadolu’nun zengin kültürel birikiminin izlerinin peşinden giden, bu birikimin korunabilmesi, hiç olmazsa kayda alınabilmesi için elinden gelen çabayı gösteren bir mücadele insanının yaşadıklarını aktaran önemli bir belge olarak değerlendirmek gerekiyor.
*
“Mimarlık severek, isteyerek seçtiğim bir meslekti. Memnunum, çok keyifli bir mesleki yaşamım oldu, sadece mimarlık, tasarım yaptım, onun dışında müteahhitlik gibi herhangi bir işle uğraşmadım. Yaptığım her işe ve projeye saygı duyarak yaptım. Sadece benimle ilgili olmadığını, benim dışımda belki de yüzlerce, binlerce insanla ilgisi olan bir iş yaptığımı aklımdan hiç çıkartmadım. Onun için en basit bir projede bile böyle bir felsefeyi benimsedim. Ne kadar becerdim, yaptığım işler ne kadar uygun, o ayrı bir kritik konusu, ama bir kümes bile olsa onu muhakkak düşünerek, taşınarak, çevresini, o işle ilgili kişileri düşünerek, o kümese girip çıkacakları düşünerek, içselleştirerek yapmaya çalıştım.”
“Ben bir meslek adamıyım, mimarım, aynı zamanda Ermeni’yim. Bir uygarlığa, bir kültüre sahip bir ulustan, çok farklı alanlarda tarihe damgasını vurmuş, bu topraklarda binlerce yıl boyunca üretmiş, yaratmış bir halktan geliyorum. Ermeni olduğumu söyleyince ‘onlar iyi sanatçılardı, ustalardı, onlar gitti, bu topraklar çölleşti’ deniyor. Bu ve benzeri sorularla karşılaşmayı doğal sayıyorum. ‘Niye, ne oldu, ne yaşandı?’ sorularına cevap olarak yüzlerce cilt dolusu araştırma, tez var. Cevapları fazlasıyla oralarda bulmak mümkün.” (Zakarya Mildanoğlu)
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Karaköy, Kemankeş Cad. 31, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 251 49 00
MİV Kitabevi
Karaköy, Kemankeş Cad. 31, Beyoğlu, İstanbul
Tel: (212) 244 86 87 (dahili 316)
e-posta: mivkitabevi@gmail.com
Son Eklenenler
- Bakırköy Yenimahalle Muhtarlığı ile Toplantı Gerçekleştirdik
- TMMOB Mimarlar Odası Basın Açıklaması: Ankara’da Yaşanan ve Ülkemizi Sarsan Saldırıyı Kınıyoruz
- Zaman ve Mekân Temalı 26. Ajanda Fotoğraf Yarışması Sergi Açılışı ve Ödül Töreni Gerçekleştirildi
- Kentsel Dönüşüm Kendi Afetini Üretiyor…
- Kentler ve Planlama Politikaları
- Ömerli Havzasında Çılgın Proje
- 1.Uluslararası İmar Oyunları Olimpiyatları; “Rezerv Alanı!…”
- 2022’den, not defterimde kalanlardan: Katılımcı, Açık, Demokratik Kentsel Planlamanın Olmazsa Olmazı İki’dir.
- Mimarlara Mektup Sayı: 293