- Toplum, Kent Ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması Basın Açıklaması
- Kent Düşleri Atölyeleri XVII Gerçekleştirildi
- AYM’den Can Atalay Kararı: Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde!
- Gezi Direnişi 11 yaşında, adalet yıllardır kayıp!
- TMMOB 48. Olağan Genel Kurulu
- “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” laiklik düşmanı, bilimi ve fenni dışlayan gerici bir eğitim-öğretim modelidir!
“Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı Projesi” ile Kamusal Ulaşım Bütünlüğü Göz Ardı Edilmektedir
Basına ve kamuoyuna;
Sirkeci-Kazlıçeşme arasında mevcut çift hatlı demir yolunu anlaşılmaz ve usulsüz bir biçimde tek hata indiren “Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı Projesi”nin kamuoyuna tanıtımı, 20 Eylül 2021 Pazartesi günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapılmıştır.
Kamuoyunca bilindiği gibi Sirkeci-Yedikule arası banliyö hatları Marmaray Projesi gerekçe gösterilerek 12 Ağustos 2013 tarihinde tren trafiğine kapatılmıştır. Marmaray Projesi’nin Ayrılıkçeşmesi-Kazlıçeşme arası inşaat çalışmaları tamamlanarak 29 Ekim 2013 tarihinde açılmıştır.
Bu 8 yıl süresince hiçbir bakım yenileme çalışması olmamasına rağmen Kazlıçeşme-Sirkeci arası demir yolu hattında banliyö treni çalıştırılmayarak yöre halkının ucuz ve hızlı ulaşılabilir kamusal işletmecilik hakkı elinden alınarak mağdur edilmiştir. Ayrıca kamusal işletmecilik yapılmayarak kamu zarara uğratılmıştır.
Bilindiği gibi 7 istasyonlu bu hat kesiminde hat kapatılmadan önce günlük 5.000 yolcu taşınmaktaydı. Marmaray’ın açılmasıyla birlikte Yedikule, Samatya ve Kocamustafapaşa’da yaşayan 200 bin insan bir anda Sirkeci, Kumkapı, Bakırköy, Yeşilköy, Küçükçekmece’ye ulaşmakta kullandıkları demir yolu araçlarından oldular.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından kamuoyuna tanıtılan “Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı Projesi” ile çift hatlı demir yolu tek hata düşürülerek hattın deniz tarafına bisiklet ve yaya yürüyüş yolu yapılacağı ifade edilmiştir.
Rumeli demir yolunun bir parçası olan tarihi Sirkeci-Halkalı hattı 1872 yılında tamamlanmıştır. Bu hat daha sonraki yıllarda dünyaca ünlü Orient Express’i İstanbul’a bağlayan hattır. Aynı zamanda İstanbul’u Avrupa’ya bağlaması dolayısıyla tarihin şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Artan yolcu talebi üzerine Sirkeci-Halkalı arası tek hatlı olan demir yolu 1952’de çift hata dönüştürülmüştür.
1952 yılında çift hata ihtiyaç duyulurken 2021 yılında tek hata düşürülmesine bir anlam verememekteyiz. Tek hatta yaşanacak bir kaza, alternatif bir hat olmadığından ulaşımı uzun süre sekteye uğratacaktır. Ayrıca Uzunköprü ve Edirne Bölgesel Ekspres Trenleri ile uluslararası trenlerin İstanbul’un merkez tren garı Sirkeci’ye ulaşmasında da darboğaz yaratacaktır.
Bütün bu açık çekincelere rağmen “Sirkeci-Kazlıçeşme Demir Yolu Hattın Yenilenmesi İşi” için TCDD tarafından 26 Haziran 2018 tarihinde ihaleye çıkarılmış, söz konusu ihaleyi 174.878.159,30 TL’lik teklif veren ULTRA TEKNOLOJİ SAN. VE TİC. A.Ş. + KIYMET İNŞ. SAN. VE TİC. A.Ş. ortak girişimi kazanmıştır.
TCDD, “yönetim kurulu kararı kapsamında yer alan Sirkeci Bakım Atölyesi’nin ihale dosyasında yer almamasından ve ihaleye 2 firmanın teklif vermesi, tekliflerden birinin yaklaşık maliyetin üzerinde bulunması, dolayısıyla rekabete uygun ortam oluşmaması nedeniyle ve kamu yararı gözetilerek ihalenin iptaline karar verilmiştir” açıklamasını yaparak ihaleyi iptal etmiştir. Ancak, Sirkeci-Kazlıçeşme demir yolu hattı için herhangi bir ihale olmamasına rağmen Sirkeci-Kazlıçeşme yüzeysel demir yolu hattının tek hatlı olarak yenileme işi Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü tarafından Kolin İnşaat’a verilmiş ve bugün de projenin tanıtımının yapılacağı duyurulmuştur.
Tekrar ve önemle belirtmek isteriz ki; İstanbul’un en önemli kimlik ve kamusal ulaşım ögelerinden olan Haydarpaşa ve Sirkeci Garı, geri sahaları ve ulaşım hatları ile bir bütündür ve gelecek kuşaklara önemini, bütünselliğini ve işlevini koruyarak taşımakla yükümlü olduğumuz varlıklardır.
Böylesi önemli bir alanda; kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadan üstelik proje hakkında herhangi bir kurul kararı dahi olmadan depremini bekleyen İstanbul’un kamusal ulaşım bütünlüğünü göz ardı ederek ‘oldubitti’ mantığıyla kaçak olarak fiili durum yaratmaya yönelik bu durumu asla kabul etmeyeceğimizi ve gerekli hukuksal işlemlere başlayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.
Kamusal ve kültürel varlıklarımızın korunması ve asli işlevleri doğrultusunda kullanılması hususunun, biz duyarlı kuruluşların ve kentlilerin olduğu kadar, başta koruma kurulları, belediyeler ve TCDD olmak üzere ilgili idarelerin ve kamu kurumlarının da görevi ve sorumluluğu olduğunu hatırlatarak bütün ilgili ve yetkilileri kamusal görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri ve suç işlememeleri konusunda uyarıyoruz.
Saygılarımızla…
TOPLUM KENT VE ÇEVRE İÇİN HAYDARPAŞA DAYANIŞMASI