“Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’a Armağan. Anıt ve Sitleri Araştırma, Belgeleme, Koruma Yazıları” başlıklı kitap, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yayını olarak geçtiğimiz günlerde çıktı. Grafik tasarım ve uygulama çalışmalarını Mimarlık Vakfı İktisadi İşletmeleri adına Ebru Laçin Kilci’nin üstlendiği kitabı Zeynep Ahunbay’ın üç eski doktora öğrencisi, Deniz Mazlum, Umut Almaç ve Esra Kudde yayına hazırladı.
Kitapta, Zeynep Ahunbay’ın yönetiminde yüksek lisans ve/ veya doktora tezi hazırlayan öğrencilerinin ve yakın çalışma arkadaşlarının hazırladığı 35 özgün makale bir araya geliyor. Mimarlık Tarihi Araştırmaları başlığını taşıyan I. Bölüm’de 10 makale yer alıyor. Bu makalelerden biri de, 16 Aralık 2018 günü kaybettiğimiz hocamız Prof. Afife Batur’un son yazısı. Kitabın II. Bölüm’ü tek yapı ölçeğindeki belgeleme çalışmalarını ve koruma önerilerini aktaran 15 makaleden oluşuyor. Kentsel, Kırsal ve Doğal Çevre Koruma başlıklı III. Bölüm’de de 10 makale sunuluyor.
Kitapta yer alan makalelerin yazarları, soyadı alfabetik sırasına göre Hande Akarca, Nur Akın, H. Demet Aksu, Umut Almaç, E. Görün Arun, Afife Batur, Irem Bezek Temel, Ela Bozkurt, Ömer Dabanlı, İclal Dinçer, Esra Ekşi Balcı, H. Ceren Emir, Hülya Erdoğan, Zeynep Eres, Mine Esmer, Şeyda Güngör, Fatma Meral Halifeoğlu, Ruba Kasmo, Turgay Kerem Koramaz, Pelin Kotas, Esra Kudde, Nazlı İpek Mavuşoğlu, Deniz Mazlum, Gülşen Mercimek Altınsoy, Elif Özlem Oral Aydın, Semra Ögel, Filiz Özer, Suphi Saatçi, N. Turgut Saner, Nadide Seçkin, Nurcan Sefer, Nisa Semiz, Esin Şebin Aşık, Gülsün Tanyeli, Nurbanu Tosun Soyel, Saliha Tupal Yeke, Tina Wik , Senem Yiğit ve Nuran Zeren Gülersoy.
Üç yılı aşkın bir süreyi kapsayan bir çalışmanın ürünü olan bu armağan kitabı, kültür varlıklarının korunması ve restorasyonu alanında ülkemizin simge isimlerinden biri olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’a armağan edilirken, bu alanda çalışanlar için yararlı bir kaynak olması umulmaktadır. Dileğimiz, ülkemiz gündeminde giderek daha öncelikli ve dikkat gerektiren bir konu hale gelen koruma ve restorasyon sorunlarına dikkat çekmesi ve benzer çalışmalar için esin kaynağı olmasıdır.