Haydarpaşa Dayanışması Yangının 4. Yılında Basın Toplantısı Yaptı
Haydarpaşa Dayanışması, Haydarpaşa Garı’nın çatısının aslına uygun onarılması ve gar olarak kalması taleplerini yineliyor. Yangının dördüncü yıldönümü olan 28 Kasım akşamı ise Haydarpaşa Garı’na meşaleli yürüyüş var.
Toplum Kent ve Çevre için Haydarpaşa Dayanışması sekreteryası adına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası taradından, Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki şubesinde Haydarpaşa Garı’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Toplantının konuşmacıları Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı C. Sami Yılmaztürk, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Mithat Ercan, Haydarpaşa Dayanışması’ndan Tugay Kartal ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı’ydı.
Toplantıda tarihi kültür varlığı yapı olan Gar’ın çatısında dört yıl önce çıkan yangınla ilgili soruşturma dosyasının kapatılarak hukuk yangını başlatıldığı söylendi.
Katılımcılar Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kalması amacıyla 2004’ten bu yana sürdürülen mücadeleyi anlattı. Gar’ın trenlere kapatılmasına, aslına uygun olmayan projelere itirazlarını dile getirdi. Dört yıl önce yaşanan yangının ardından hala restore edilmeyen çatının aslına uygun olarak restore edilmesi talebi yineledi.
Haydarpaşa Dayanışması, yangının dördüncü yıldönümü olan 28 Kasım Cuma günü saat 19.00’da “Haydarpaşa gardır, gar kalacak” şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı’ndan Haydarpaşa Garı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirecek.
Mithat Ercan, “Demiryolunda yangın var” dediği konuşmasında “siyasi iktidarın rant sağlayan projeler dönemi” tanımlaması yaptı. Birçok demiryolu istasyonunun kapatıldığını söyledi, ortak mücadele vurgusu yaptı.
Tugay Kartal ise “Yangın Haydarpaşa’nın çevresinde sürmekte” derken Haydarpaşa Garı’nın demiryolu ulaşımındaki önemine değindi. 148 Pazardır ve 128 perşembedir Haydarpaşa Garı önünde yaptıkları eylemleri hatırlattı.
Yılmaztürk, “yargının baskı altında olduğu, yasama ve yürütmenin işlevinin yok edildiğini” söylerek “yaşam hakkını savunmak için direndiklerini” söyledi ve çatının onarımı için ihaleyi alan firmanın hazırladığı projenin restoran gibi eklemeler yaptığını ve gar kullanımını ortadan kaldırdığını anlattı.
Haydarpaşa Garı ile ilgili son durumda Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Garı binasının restorasyonuna tarihi binanın özgün yapısını bozacağı için yapı ruhsatı vermedi.
Yılmaztürk “Kadıköy Belediyesi’nin ruhsat vermemesi sonucu bu proje hukuken sonlanmıştır. Ancak yeni proje yapabilirler ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ruhsat verebilir.
Mücella Yapıcı 2004’ten bu yana Haydarpaşa Garı için sürdürülen mücadelenin tarihini anlattı.
Haydarpaşa Garı’nın 1. derece tarihi eser olduğunu vurgulayan Yapıcı aslına uygun olarak korunması gerektiğini söyledi ve “Haydarpaşa Garı’nı sermayeye devredecek projenizin ilk adımı olan ve 1. derecede tarihi eser olan Haydarpaşa Garı’nda bilimsel, teknik ve hukuki olarak asla uygulanmaması gereken çatının aslına uygun olmayan gar bütünlüğünü tehlikeye sokan kullanım sevdanızdan derhal vazgeçip bir an önce Garımızı aslına uygun onarın.” diye konuştu. Mimarlar odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, Haydarpaşa’da meydana gelen yangının 4’üncü yılı dönümünde 28 Kasım Cuma akşamı saat 19.00’da meşalelerle Kadıköy İskele Meydanı’ndan Haydarpaşa Garı’na yürüyeceklerini söyleyip, vatandaşlardan destek beklediklerini dile getirdi.