C. Sami Yılmaztürk’ü Sonsuzluğa Uğurladık…

Yazar- MO İstanbul 12 Mart 2018 Pazartesi

 

   Dünyanın ve ülkemizin doğal, kültürel değerleri ile insana yaraşır çevre için ömrünü veren, mesleğimizin çağdaş, demokrat, toplumcu ilkelerinin yılmaz savunucusu arkadaşımızı, C. Sami Yılmaztürk’ü 9 Mart 2018 Cuma günü saat 13.00’da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılan tören ile sonsuzluğa uğurladık.

C. Sami Yılmaztürk’ü, “Umudunu yarına taşıyacağız” diyen meslektaşları ve tüm sevenleri gözyaşlarıyla yolculadı. Yaşamını kente karşı işlenen suçlarla mücadele etmeye adayan Yılmaztürk için ilk olarak Mimarlar Odası Karaköy Binası’nda cenaze töreni düzenlendi. Törende konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, kurumsal olarak Yılmaztürk’ün adını yaşatacaklarını belirttiği konuşmasında şunları söyledi: “Mimarlar Odası bir kent dayanışmacısını, mimarını, neferini kaybetmenin derin üzüntüsü içerisinde. Yılmaztürk, tarihi İstanbul’un eşsiz değerlerinin korunması, kent hakları, mesleki haklar, ülkemizin özgür, demokratik geleceği için yaşamını adamıştı. Vahşi yıkım operasyonlarına, hatalı yatırım kararlarına, kent suçlarına karşı, kent ve çevre dayanışmalarında etkin bir rol aldı, nefer oldu, öncü oldu. O örnek bir insandı. Odaya ve yaşama sımsıkı bağlılığı, deneyimleri, çalışkanlığı, farklı kuşaklarla, dost ve arkadaşlığı, bilim ve toplum yararından yanaydı. Örnek bir insandı. Onun yoldaşları olarak birlikte savunduğumuz ilkeler ölçüsünde yolumuza devam edeceğiz.”

Yılmaztürk’ün ölümünden birkaç gün önce görevini teslim ettiği Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen ise şunları söyledi: “Çok değil üç gün önce çok neşeli bir devir teslim töreni yaşamıştık. Bu törenden sonra böyle bir konuşma yapmak inanın çok zor. Yeni dönem çalışmaları için program yapıyorduk hem birlikte. Aceleciydi, yaptığı işleri titizlenerek yapan biriydi. Sevgi dolu bir yüreği vardı. Odanın hafızasıydı.”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “TMMOB’nin toplumcu çizgisini geleceğe taşımak için mücadele eden arkadaşlarımızdan birisiydi. Çılgın projelerle İstanbul’un yok edilmesine karşı çıkan biriydi” diye konuştu.

Mimar Doğan Hasol da eski bir odacı olduğunu vurgulayarak “Mimarlar Odası ciddi bir kurumdur. Mimarlar Odası hiçbir iktidarın, ülkeyi yönetenin beğendiği bir kurum olmamıştır. Bugün odamızı kapatsalar bile bizim ilk işimiz yeni bir oda kurmak olur. Mücadele insanıydı. Onu hep burada görmeyi düşünmüştüm. Bütün çalışmaları mimarlar odası içindi” dedi.

Yüzlerce insanın, kent, doğa ve insan hakları savunucusunun bir araya geldiği törenin ardından C. Sami Yılmaztürk Şakirin Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yazar- MO İstanbul 12 Mart 2018 Pazartesi