“Mimarlık Müzesi’ne Doğru” Sergisi Açıldı

Yazar- MO İstanbul 20 Şubat 2018 Salı

Uzunca bir süredir ülkemize bir mimarlık müzesi kazandırılması için çeşitli girişimlerde bulunulmuş, bu yönde teşvik edici yayınlar yapılmıştır. Şener Özler Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ne meslektaşlarımız tarafından farklı dönemlerde bağışlanan yayınlar, mimarlık eskizleri, projeler, fotoğraflar, belgeler ve araç-gereçler ciddi bir birikim oluşturmaya başlamıştır.

Bu dönem müze fikrinin canlı tutulması için “Mimarlık Müzesi” tekrar gündeme gelmiş, elimizdeki malzemelerin derlenmesi ve geliştirilmesi yönünde Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi bünyesinde bir çalışma başlatılmıştır. Mimarlık Müzesi’nin mekân ve içerik olarak genişlemesi her şeyden önce meslektaşlarımızın katkısına bağlıdır. Şimdiye kadar bağışlanan malzemelerin sergilenmesi, üzerinde çalışmalar yapılmasına olanak verilebilecek düzenlemelerin yapılması en içten dileğimiz ve hedefimizdir. Bağışlanan tüm malzemeleri sergileme olanağımız olmadığı için bir seçki hazırlanmıştır. Elimizde bulunan arşivlerin tümüne Şener Özler Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’nden ulaşılabilecektir.

Sergi kapsamında ayrıca Mimar Karikatürleri ve Mimarlar Odası 60. Yıl ek sergileri de yer almaktadır. Mimarlar Odası arşivlerinde bulunan yayınlardan hareketle hazırlanan “Mimar Karikatürleri” başlıklı ek sergide, yeni gelen mimar karikatürleriyle birlikte bir derleme gerçekleştirilmiştir.

Farklı meslektaşlarımız tarafından yorumlanan mimar karikatürlerini, bu sergi kapsamında sizlerle paylaşmak istedik. Tan Oral, Behiç Ak ve Turgay Günday çalışmalarıyla sergiye destek verdiler. Güngör Kabakçıoğlu’nun “Portreler” kapsamında derlediği kitaptan seçtiğimiz mimar karikatürlerini, sergi vesilesiyle sizlerle paylaşarak kendisini anıyoruz.

Arşivimizdeki “Güzel Sanatlar-Balo Gazetesi”nin farklı zamanlarında yayımlanan sayıları dönemin mimarlık magazinini ve yapı gündemini kendi üslubu içerisinde bizlere aktarıyor. Bu sergi kapsamında balo gazetelerinden bazı görselleri sizin için derlemiş olduk. Gazetelerin tamamını Oda arşivinde bulabilir ve inceleyebilirsiniz.

Müzenin, Türkiye’nin mimari belleğini toparlayıp koruması ve geleceğe aktarması konusunda büyük bir eksiği gidermesi ve uzun yıllardır gereksinim duyulan arşivin oluşmasına katkı yapması beklenmektedir.

“Mimarlık Müzesi” sergisinin farklı katkılarla zenginleştirilmesi, serginin daha sonra Mimarlar Odası Büyükkent İstanbul Şubesi binasında sabit bir yerde düzenli olarak açık tutulması için mekân düzenlenmesi de hedeflenmiştir. Mimarlık Müzesi’nin mekân ve içerik olarak genişlemesi ise her şeyden önce meslektaşlarımızın katkısına bağlıdır.

Bağışlarıyla ve çalışmalarıyla bu sergiye destek veren meslektaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

İstanbul Büyükkent Şubesi Tarih Çalışma Grubu

Üyeler: Bülend Tuna (Yürütücü), Sami Yılmaztürk, Ali Rüzgâr.

Danışma Kurulu: Eyüp Muhcu, Doğan Hasol, Afife Batur, Ahmet Ersoy, Yıldız Sey, Mücella Yapıcı, Kubilay Önal, Ali Artun, Eser Yağcı, Hande Akarca, Deniz Mazlum

Sergi Düzenleme:
Öncül Kırlangıç, Merve Yıldırım, Selma Erdem, Hilal Duru, Mert Çoban, Onur Kazmacı

Sergiye toplam 77 isim bağışta bulunmuştur.

“Mimarlık Müzesi’ne Doğru” Sergi Açılışı

“Mimarlık Müzesine Doğru” sergisi 9 Şubat 2018 Cuma günü, saat 18:00’de Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı C. Sami Yılmaztürk’ün yaptığı açılış konuşmasıyla açıldı. Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu’nun müzelerin tarihi ile ilgili konuşmasının ardından Tarih Çalışma Grubu yürütücüsü Bülend Tuna ve Çalışma Grubu Danışma Kurulu üyesi Doğan Hasol’un konuşması ile konuşmalar tamamlandı.

Yoğun bir katılımla açılan sergi ve kokteyl, 28 Şubat 2018 Çarşamba gününe kadar TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi sergi salonunda ziyarete açık kalmıştır.

Sergi Tarihi: 9-28 Şubat 2018

Yer: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

 

 

 

Yazar- MO İstanbul 20 Şubat 2018 Salı