- TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kadın Komisyonu 25 Kasım Bildirisi
- Tuzla Kamil Abduş Gölü çevresinin yapılaşmaya açılmasının yürütmesi durduruldu
- Adalar imar planlarının yürütmesi mahkeme tarafından durduruldu
- Mimarlar Odası Üye Kayıt İşlemleri Ve Üyelik Ödenti Uygulamaları Hakkında
- XVIII. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali başlıyor
- KTMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesine Ziyaret Gerçekleştirdi
“Dünya Mirası Tarihi Yarımadayı Korumak-II” Paneli Gerçekleştirildi
Tarihi Yarımada’da gerçekleştirilmekte olan koruma ve planlama çalışmaları hakkında bilgilenmek ve konunun uzmanlarıyla sorunları değerlendirmek için TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi olarak başlatılan panel-forum dizisinin ikincisi 15 Nisan 2023’te gerçekleşti.
Panelin “Tarihi Yarımada Koruma-Planlama Çalışmalarının Kavramsal Çerçevesi için Yeni Sorular” konulu açılış konuşmasını Prof. Dr. İclal DİNÇER gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Zeynep ERES moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda Doç. Dr. Oya AKIN, “Tarihi Yarımada’nın; Demografik, Ekonomik Ağlar ve Kentsel Katmanlarına Yönelik Sorunlarının Planlama Perspektifinden Tartışılması”, Öğr. Gör. Yeşim ERDAL, “Sulukule Yenileme Alanı Uygulamalarının Fiziksel Çevrenin Değişimi Bağlamında Değerlendirilmesi” ve Doç. Dr. Mine ESMER, “Ayvansaray: Kentsel Dönüşüm Süreci ve Koruma Disiplini Açısından Bir Değerlendirme” konularındaki sunumlarını yaptılar.
Prof. Dr. Asuman TÜRKÜN moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Dr. Esra KUDDE, “Dünya Mirası Süleymaniye’nin Korunma Durumu ve Güncel Envanteri Üzerinden İBB Çalışmaları”, Dr. Ebru Ülgen ŞENDİL, “Süleymaniye’de Planlama Deneyimi” ve Aslı SARIOĞLU, “Süleymaniye’nin Sosyal ve Ekonomik Doku Analizi” konularındaki konuşmalarını yaptılar.
Prof. Dr. Zeynep AHUNBAY’ın, “Dünya Mirası Süleymaniye’nin Geleceği” konulu kapanış konuşmasıyla panel sonlandırıldı.
Tüm uzmanların Tarihi Yarımada’da 5366 sayılı yasa ile uygulamaya konan Ayvansaray ve Sulukule Yenileme Alanları uygulamalarında izlenen kapalı ve oldubitti tutumların yarattığı olumsuz deneyimlerin ve yasanın bizatihi kendisinin yarattığı parçacıl anlayışın gelecekte tekrarlanmaması ve bununla birlikte adeta afet sonrası bir durumda olan Süleymaniye Dünya Mirası Alanı’nın korunması için çabaların katılımcı ve şeffaf bir planlama süreci ile yürütülmesinin önemi ve dünya deneyimleri de göz önüne alındığında oluşturulacak plan doğrultusunda uzun yıllara dayalı bir uygulama yaklaşımının benimsenmesi gerektiği konusunda ortaklaşmaları dikkat çekiciydi.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Dünya Mirası Tarihi Yarımada’nın korunmasına yönelik etkinliklerinin devamının gerekliliği bir diğer dikkat çekici husustu.