6.20.12.2. Ek 2: Uygulama İmar Planı Dava Dilekçesi

 

İstanbul ( ). İdare Mahkemesi

Sayın Başkanlığı’na

 

Yürütmenin durdurulması istemlidir.

 

DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası (İstanbul Büyükkent Şubesi)

Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Beşiktaş/İst.

VEKİLİ: Av. İlyas Bulcay

DAVALI İDARE: 1- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Saraçhane-İstanbul

2- Üsküdar Belediye Başkanlığı

Üsküdar-İSTANBUL

KONU: Mimarlar Odası tarafından dava konusu ile ilgili olarak davalı Üsküdar Belediyesine verilen 15.11.2006 tarih ve 2006.1.007 sayılı itiraz dilekçesini 60 gün içinde cevaplamayarak zımnen reddeden idarenin işlemi ile bu işlemin dayanağı olan 16.06.2006 tarih ve 1151 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kabul edilerek Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından 19.09.2006 tarihinde aynen onaylanan ve Üsküdar Belediyesince 31.10.2006 tarihinde askıya çıkarılmış olan Üsküdar Meydanı ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemimizdir

PLANIN ASKIYA ÇIKIŞ TARİHİ: 16.10.2006

PLANIN ASKIDAN İNME TARİHİ: 16.11.2006

İTİRAZIMIZIN ZIMNEN RED EDİLDİĞİ TARİH: 14.01.2007

 

A Ç I K L A M A L A R

1- Üsküdar Meydanı ve Çevresi Raylı Sistemler ve Karayolu Entegrasyonları ile Kentsel Tasarım Uygulama Projesine ilişkin 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı tadilatı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış ve 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı tadilatı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi Büyükşehir Belediye Meclisine iletildiği 16.06.2006 gün ve 1151 sayılı Meclis kararı ile tadilen uygun görülmüş ve 19.9.2006 tarihinde aynen onaylanmıştır.

 

2- Öncelikle belirtmek gerekir ki Ulaşım Daire Başkanlığı’nın plan yapma yetkisi bulunmamaktadır. Planlarda Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Müdür Yardımcısı unvanı ile bir adet isim ve imza bulunmaktadır. Bu imzanın hangi görev ve tanımlama ile planlarda yer aldığı anlaşılamamıştır. Ulaşım Daire Başkanlığınca teklif edilen planların ilgili şehir plancılarınca imzalı ve müellif yönetmeliğine uygun olması gerekmektedir. Plan yapma yetkisi bulunmayan Daire tarafından hazırlanan bu plan yasal koşullarla uygun olarak yapılmadığından geçerli bir plan değildir.

 

3- Yine İmar mevzuatına göre 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının Üsküdar Belediyesince yapılıp onaylandıktan sonra Büyükşehir Belediye Meclisine onay için gönderilmesi 5216 sayılı yasa gereğidir. Yine aynı yasa 1/5000 ölçekli Nâzım imar planına uygun olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının bir yıl içinde yerel belediyesince yapılmaması halinde bu planların Büyükşehir Belediyesince yapılıp onanmasını hükme bağlamıştır. Ancak söz konusu 1/1000 ölçekli uygulama planı ile 1/5000 ölçekli Nâzım imar planı 5216 sayılı yasanın 7c maddesine dayanılarak yapılmış olsa dahi bu sakınca ortadan kalkmamaktadır. Zira 7c maddesinde belirtilen her türlü İmar planını yapmak ve onaylamak yetkisi Büyükşehir Şehir Belediyesinin bizzat gerçekleştirdiği görevler ve yatırımlar ile ilgilidir. Söz konusu planlarda ise Büyükşehir Belediyesinin bizzat görev alanına girmeyen hususlarla ilgili plan kararları da bulunmaktadır.

 

1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının 1/5000 ölçekli Nâzım imar planlarına uygun olarak yapılması 3194 sayılı imar kanunun gereğidir. Bunun gereği olarak önce Nâzım imar planlarının, akabinde uygulama imar planlarının yapılması gerekir. Oysa bu süreçte hem Nâzım imar planı hem de uygulama imar planı aynı Meclis kararı ile onaylanmıştır. Bu durum pek çok Danıştay kararı ile tescil edildiği üzere imar kanununa aykırıdır. Önce Nâzım imar planı revizyonu sonrasında Nâzım imar planına uygun olarak uygulama imar planı onaylanmalı iken yasaya ve mahkeme kararlarına aykırı davranılmıştır.

 

4- Söz konusu plan için kurum görüşleri alınması gerekirken, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün dava konusu Nâzım İmar planı ile ilgili uygundur görüşü de bulunmamaktadır. Kurum görüşlerinin alınması planlamanın ana ilkelerinden olup eksikliği plan iptalini gerektiren büyük bir yasa ve yönetmelik ihlalidir.

 

5- Plan paftası üzerine yeni dolgu alanları oluşturulduğu görülmektedir. Kıyı kenar çizgisini içeren paftaların İmar kanunu ve Kıyı kanunu hükümlerine göre Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca onaylanma işlemi gerçekleştirilmeden planın hazırlanması ve onaylanması imar mevzuatına tamamen aykırıdır. Kıyıda ve sahil şeridindeki planlar Kıyı kanununun ve buna dayanılarak çıkartılan uygulama yönetmeliğine aykırı olamaz. Bu yerlerde düzenlenen planlardan, imar mevzuatı ve yerin özelliği dolayısıyla 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunun kapsamına girenler anılan kanunun 7. Maddesine göre onaylanarak kesinleşirler.

 

6- Ayrıca, İstanbul Boğazı Tüp Geçiş projesi kapsamında İstanbul Boğazı kesiminde kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan tüp tünel eksenlerine ilişkin imar planı ve Üsküdar istasyonu düzenlemesi ile yapılacak dolgu alanı hakkındaki 1/1000 imar planı teklifi 15.04.2006 tarihinde onaylanmış ancak planlara bu dolgu alanı işlenmemiştir.

 

7-Ulaştırma Bakanlığı, DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenen istasyon ve güzergâhlar ile planda önerilenler arasında farklar mevcuttur.

 

8- 09.06.2006 tasdik tarihli planda ilkokul alanı olarak ayrılan alan iptal edilerek planın büyük bir kısmı yola, diğer kısmı da kültürel tesis alanına alınmıştır. İlkokul alanının iptali ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü görüşü bulunmamakta ayrıca iptal edilen bu donatı alanı için yeni bir yer gösterilmemektedir.

 

9-19.09.2006 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli Nâzım İmar planı tadilatı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi ile getirilen plan kararları; tarihi dokusu ile Anadolu Yakasında önemli bir yerleşim bölgesi olan Üsküdar ilçesini özellikle meydan kullanımı ve planlaması açısından olumsuz yönde değiştirmektedir.

 

10- İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 29.03.2006 gün ve 1490 sayılı kararla onayladığı “ Üsküdar Meydanı ve Çevresi Raylı Sistemler ve Karayolu Entegrasyonları ile Kentsel Tasarım Projesi” ile Üsküdar meydanı ve yakın çevresi yüksek bir nüfus ve trafik yoğunluğu baskısı altında kalacaktır..Meydan altında yapılması planlanan yüksek kapasiteli otoparklara giriş-çıkışlar ulaşım arterleri açısından sorunlar yaratacaktır.

 

11- Ulaşımın ve erişilebilirliğin yüksek düzeye getirilmesiyle Üsküdar Meydanındaki hizmet ve ticaret işlevlerinin üreteceği genişleme ve artma eğilimleri plan ve raporlarda görülebildiği kadarıyla değerlendirmeye alınmamıştır. Bunun aksine tarihi dokuya sahip, geleneksel bir metropoliten merkez olan Üsküdar meydanının bu işlevi ticaret ve hizmet alanları azaltılmak suretiyle zayıflatılmış; tarihi meydan, aktarma merkezi-sirkülasyon ağırlıklı bir alana dönüştürülmüştür.

 

12- Özel proje alanı olarak ayrılmış alanlarda ne tür fonksiyonların yer alacağı belirsiz bırakılmıştır. Planlarda özel proje alanı tarifi yapılarak Nâzım ve uygulama imar planları ile tanımlanması gereken hususlar –işlevler, yapı yoğunlukları, yapı yükseklikleri, ulaşım kararları, gibi ana unsurlar- özel projeye bırakılmış ve imar planları işlevsiz hale getirilmiştir.

 

13- Beykoz-Harem sahil yolu gibi metropoliten anlamda önem taşıyan bir ana arter kesintiye uğratılmıştır. Bunun yerine ikame edecek herhangi bir bağlantı da önerilmemiştir. Üsküdar Meydanı sahiline önerilen kasır ve yalılar denizin ve sahilin algılanmasını mevcuttan geriye düşürmektedir. Bu da planla alınan kararların olumsuz etkilerinden biridir.

 

14- 1/5000 ölçekli planda 446 adada bulunan Yönetim merkezi alanı kısmen özel proje alanı sınırları içine alınmış, kalan kısımda Yönetim Merkezleri alanı lejantı iptal edilerek Kentsel ve Bölgesel İş Merkezi alanı lejantına alınmıştır. Bu alanın kamu arazisi olmasına rağmen, alanın pazarlanmasına yönelik bu fonksiyon değişikliği ile kamu yararı gözetilmemiştir. Meydanda yer alan Üsküdar Belediye Binası kaldırılmış ve bir öneri getirilmemiştir. Üsküdar Belediye Başkanlığı’nın Üsküdar Meydanı haricinde bir alana taşınması öngörülüyor ise bu mevcuttaki meydan özelliklerini zayıflatan bir öneridir.

 

15- 09.06.2006 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Üsküdar Merkez Uygulama İmar Planlarında var olan bazı donatı alanları ticaret ve MİA işlevlerine ayrılırken planda ve halihazırda mevcut ticari kullanımlar yol ve yeşil alan olarak ayrılmıştır. Bu düzenlemelerin gerekçeleri ve birbirleri ile olan ilişkileri tariflenmediğinden bu kararlar kamu yararı açısından sorgulanır durumdadırlar.

 

16- Bu değerlendirmeler çerçevesinde müvekkilimce, hem fonksiyon hem de yapılaşma koşulları açısından ciddi sakıncalar taşıyan söz konusu plan tadilatına askı süresi içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Planlama ve İmar Müdürlüğü’ne verilen 15.11.2006 tarih ve 2006.11.008 Sayılı (Ek-1) dilekçe ile itiraz edilmiştir.

 

17- İtirazlarımız İdarece 60 günlük yasal süre içinde cevaplandırılmayarak zımnen reddedilmiştir.

 

18- Yukarıda sıraladığımız nedenler ve taleplerimiz doğrultusunda öncelikle Müvekkilim Mimarlar Odası tarafından dava konusu ile ilgili olarak davalı Üsküdar Belediyesine verilen 15.11.2006 Tarih ve 2006.1.007 Sayılı itiraz dilekçesini 60 gün içinde cevaplamayarak zımnen reddeden idarenin işlemi ile bu işlemin dayanağı olan 16.06.2006 tarih ve 1151 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kabul edilerek Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından 19.09.2006 tarihinde aynen onaylanan ve Üsküdar Belediyesince 31.10.2006 tarihinde askıya çıkarılmış olan Üsküdar Meydanı ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının şehircilik ilkeleri, Planlama teknikleri ve Kamu yararına aykırı olması nedeni ile iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep zarureti doğmuştur.

 

19- Huzurdaki dava ile aynı anda Mimarlar Odası tarafından dava konusu ile ilgili olarak davalı Büyükşehir Belediyesine verilen 15.11.2006 Tarih ve 2006.1.008 Sayılı itiraz dilekçesini 60 gün içinde cevaplamayarak zımnen reddeden idarenin işlemi ile bu işlemin dayanağı olan 16.06.2006 tarih ve 1151 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kabul edilerek Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından 19.09.2006 tarihinde aynen onaylanan ve 16.10.2006 tarihinde askıya çıkarılmış olan Üsküdar Meydanı ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı tadilatının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi ile de bir dava açılmıştır.

 

HUKUKSAL NEDENLER: Anayasa, İmar Yasası, İmar Planlarının Yapılmasına ve Değişikliklerine ait esaslara ilişkin Yönetmelik, 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname, 1580 sayılı Belediye Kanunu, 2 Eylül 1999 tarihli yönetmelik ve konuyla ilgili diğer tüm mevzuat

 

DELİLLERİMİZ: Davalı İdarelerden 16.06.2006 tarih ve 1151 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kabul edilerek Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından 19.09.2006 tarihinde aynen onaylanan ve 16.10.2006 tarihinde askıya çıkarılmış olan Üsküdar Meydanı ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı tadilatı ve dava konusu işlem dosyalarının celbi, Mimarlar Odası tarafından dava konusu ile ilgili Üsküdar Belediye Başkanlığı İmar ve Planlama Müdürlüğü’ne verilen 15.11.2006 Tarih ve 2006.1.007 sayılı itiraz dilekçesi (Ek-1), İstanbul İdare mahkemesinde açılan 16.10.2006 tarihinde askıya çıkarılmış olan Üsküdar Meydanı ve Yakın Çevresi 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı tadilatının iptali ile ilgili dava dosyası, mahallinde keşif ve Bilirkişi İncelemesi ile sair deliller.

 

NETİCE VE TALEP: Yukarıda açıkladığımız nedenlerle müvekkilim Mimarlar Odası tarafından dava konusu ile ilgili olarak davalı Üsküdar Belediyesine verilen 15.11.2006 Tarih ve 2006.1.007 Sayılı itiraz dilekçesini 60 gün içinde cevaplamayarak zımnen reddeden idarenin işlemi ile bu işlemin dayanağı olan 16.06.2006 tarih ve 1151 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile kabul edilerek Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından 19.09.2006 tarihinde aynen onaylanan ve Üsküdar Belediyesince 31.10.2006 tarihinde askıya çıkarılmış olan Üsküdar Meydanı ve Yakın Çevresi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının şehircilik ilkeleri, Planlama teknikleri ve Kamu yararına aykırı olması nedeni ile iptali ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini, mahkeme masrafları ile vekâlet ücretinin davalıya yükletilmesini vekil olarak saygılarımla dilerim. 28.02.2007

 

Davacı vekili

Av. İlyas BULCAY

 

EKLERİ:

1- Mimarlar Odası tarafından dava konusu ile ilgili Üsküdar Belediye Başkanlığı İmar ve Planlama Müdürlüğü’ne verilen 15.11.2006 Tarih ve 2006.1.007 sayılı itiraz dilekçesi (Ek-1)

2- Vekâletname örneği (Ek-2)