5.2.2. 2005 Yılı Etkinlikleri

 

Mimarlığı ve kentin her türlü değerlerini kentli ile paylaşmak fikrini yaygınlaştırmak, her geçen gün yok olan kentin değerlerini, kültür ve mirasını kentlinin gündemine taşımak, kentin sorunlarını ve yaşam kalitesini tartışmak, kısaca en geniş boyutuyla mimarlığı kamuoyunun gündemine taşımak amaçlarıyla Şube Yönetim Kurulumuz Dünya Mimarlık Günü’nü bu yıldan itibaren Mimarlık ve Kent Şenliği adı altında bir haftaya yayılan etkinliklerle kutlama kararı aldı.

 

Bu çerçevede 2-10 Ekim 2005 tarihleri arasında bir dizi etkinlik düzenlendi.

2 Ekim 2005 Pazar günü ellerimizde dövizlerimizle “Kente ve Mimarlığa Saygı Yürüyüşü gerçekleştirdik.

 

3 Ekim 2005 Pazartesi günü sürekli boş durduğu halde odamızın talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ancak “bedeli karşılığında” tahsis edilebilen Yıldız Sarayı Silahhane binasında meslektaşlarımızın mimarlık dışı uğraşı alanına ait sanat eserlerinden oluşan sergi ve Dünya Mimarlık Günü resepsiyonu gerçekleştirildi. 23 mimarın 150 eserle katıldığı sergi açılışına yaklaşık 750 mimar katıldı. Ayrıca Yıldız Sarayı Dış Karakol binamızda “İstanbul’da Mimarlık” temalı bir sergimiz açıldı.

 

4 Ekim 2005 Salı günüyse kente ilişkin sözü olan mimarlar ve mimarlık öğrencileri, son günlerde gündemde olan iki kıyı alanında fikir projesi geliştirdi. Salıpazarı-Karaköy sahil alanında Çelen Birkan, Deniz İncedayı, Mahmut Durmuş, İmre Özbek Eren’in, Haydarpaşa-Kadıköy iskeleleri arası sahil alanında ise Mehmet Konuralp, Ali Kılıç, Sami Yılmaztürk ve Ayşen Ciravoğlu’nun yürütücülüğünde iki atölye üç gün boyunca çalışmalarını yürüttü. Yalçın Korkmaz, Eren Birce Karafazlı, Ayşegül Kaymakçı, Gülden Kalafat, Aslı Kıyak İngin, Gökhan Aşcı, Cengiz Kaymaz ile Ceki Duşi’nin düzenli olarak katıldığı atölye çalışmalarının sonuçları 7 Ekim 2005 günü tartışmaya açıldı.

 

Atölyelerde özetle, atölye konusu kıyılarımızdaki sorunlar şöyle tespit edildi: 1) İnsanların denizle ilişkisi kesilmiştir, 2) Bu alanlar konut yerleşimi olmadığı için gece yaşamı zayıftır, 3) Yeşil alan yetersizdir, 4) Bu alanlar transit geçiş alanı olarak kullanılmaktadır, 5) Gece güvenliği olmadığı tespit edilmiştir, 6) Bu bölge dışından kullanımlara ait trafik yoğunluğu vardır, 7) Su ulaşımı olanağı yeterli kullanılmamaktadır, 8) Kıyılarda oluşturulan duvarlar denizin kendi kendini yenilemesinin önünde engeldir.

 

Bu sorunlar ışığında ise şu sonuçlara varıldı: 1) İnsanın denizle buluşmasının önünde engel olan duvarlar ve binalar kaldırılmalı, 2) Tüm kıyılar kamusal alanlar olup insan kullanımına açılmalı, 3) Mahallelerin kıyılara inmesini sağlayacak yeşil alanlar, güvenlikli yaya alanları yaratılmalı, 4) Daha yoğun deniz ulaşımı sağlanmalı, 5) Trafik azaltılmalı, 6) Eski kıyı kullanımı fonksiyonlarına yeniden kavuşturulmalı, 7) Denizlerin kendilerini yenileyebilmesi için kumsallar yaratılmalı, 8) Kıyılar bir bütün olarak düşünülmeli, planlanmalı ve kamusal kullanıma açılmalı.

 

Aynı gün ayrıca Yıldız Sarayı Dış Karakol binamızda “UIA 2005 İstanbul’dan UIA 2008 Torino’ya Doğru…” başlıklı bir panel/forum gerçekleştirildi.

 

6 Ekim 2005 Perşembe günü Aydın Boysan ve Cengiz Bektaş’ın katıldığı “Mimar Gözü ile Bir Kenti Yaşamak” adlı söyleşi ile Aron Angel, Niyazi Duranay, Orhan Şahinler ile Cihat Fındıkoğlu’nun anılarını paylaştıkları “Mimar Gözü ile Bir Kenti Düşlemek” adlı söyleşi gerçekleştirildi.

 

7 Ekim 2005 Cuma akşamı ise Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde kurgusunu Vecdi Sayar, Kubilay Önal, Sami Yılmaztürk ile Özlem Petek’in yaptığı “Kent Düşleri” başlıklı müzikli gösteri gerçekleştirildi. İstanbul’un son yüzyılında görsel bir gezinti eşliğinde İstanbul müziklerinden bir geçidin yer aldığı gecenin ilk bölümünde Timur Selçuk, Münir Nureddin’in İstanbul şarkılarından bir demet sundu. Sanatçı konserin ikinci yarısında 70’li yıllara damgasını vuran kendi parçalarını seslendirdi. Grup Turkuaz’ın, kanto, polka, “Lüküs Hayat” ve 50’lerin, 60’ların, 70’lerin pop müzik parçalarını seslendirdiği konserde Yeninur Ada, Figen Genç ve Yasemin Göksu’dan oluşan Üç Kadın topluluğu İstanbul’da yaşamış farklı kültürlerin şarkılarını ve Anadolu türkülerini seslendirdi. 900 meslektaşımızın izlediği gösteride Nükhet Duru, Moğollar, Aylin Aslım, Bulutsuzluk Özlemi ve Erol Evgin şarkılarıyla yer aldı.

 

Kuşaktan Kuşağa Geleneksel Mimarlar Yemeği

8 Ekim 2005 Cumartesi ise Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde meslekte 30, 40, 50 ve 60 yılını dolduran meslektaşlarımıza plaketlerini verildiği “Kuşaktan Kuşağa Geleneksel Mimarlar Yemeği” gerçekleştirildi. Bu yıl meslekte 69’uncu yılını dolduran Spor Sergi Sarayı’nın (Lütfi Kırdar Kongre Merkezi) mimarı Fazıl Aysu yemeğe onur konuğu olarak davet edildi ve kendisine onur plaketi verildi.